Lányok és a pénz - anyáról leányra

Mire tanítsd meg a lányodat?
Huszárné Júlia tanácsai 12 pontban
Mindenek előtt légy tudatában annak, hogy mindazok ellenére, amiket mond neked,
amire lányodnak  igazán szüksége van,  az az étel, a ruházat, az otthon biztonsága és a szeretet.
Minden más csak ráadás.

 

1. Tanítsd meg arra, hogy készítsen költségvetést a kiadásairól - már akkor, amikor még csupán heti pár száz forint a zsebpénze.

2. Bízd rá, hogy az étteremben ő számolja ki a borravalót, az üzletben az áfát, a kiárusításokon pedig a kedvezmény összegét, hogy ezzel is élesítsd számolási és pénzügyi készségeit!

3. Tanítsd meg rá, hogy használja ki az akciókat!

4. Tanítsd meg alkudni - egy autóra, a béremelésért, leárazáskor, vagy házvásárláskor!

5. Bátorítsd, hogy vállaljon az érdeklődési körének megfelelő nyári munkát - akár állatmenhelyen, napközi táborban, vagy ruhaüzletben végzendő munkáról legyen is szó. Pénzre és valódi tapasztalatokra fog szert tenni.

6. Tekintsétek át együtt taníttatási koltségeinek, valamint az ösztöndíjaknak és pénzügyi támogatásoknak a  kihatását a családotok pénzügyi állapotára.

7.. Tanítsd meg, hogy záráskor a hitelkártyája ne legyen mínuszban!

8. Okosítsd ki pénzügyekben: magyarázd el neki, hogyan intézheti pénzügyeit az interneten keresztül, mik a veszélyei annak, ha többet költ, mint amennyit keres, és hangsúlyozd a megtakarítás fontosságát!

9.Ha azt mondja, hogy minden barátnője méregdrága, márkás cuccokban jár és ő is ilyet akar, akkor mosolyogj, öleld meg, és nyújtsd át neki az álláshirdetéseket.

10. Tanítsd meg arra, hogy költsön kevesebbet, mint amennyit megengedhet magának, és adakozzon többet, mint amennyi elvárható lenne.

11. Segíts neki, hogy már középiskolásként befektessen egy közös alapba. Soha nem túl fiatal ahhoz, hogy elkezdje a pénzügyi tervezést.

12. Tanítsd meg, hogy soha ne féljen szembenézni a pénzügyi nehézségekkel, és tanulja meg kezelni azokat.