Huszár Józsefné Júlia

Nőnapi gondolatok
Március 15. és a választások előtt

 

Ismét Nőnap, ismét nemzeti ünnep és választások előtt állunk. Elmondjuk ismét, amit egy évvel ezelőtt elmondtunk, mert ma is ugyanúgy aktuális, mint akkor, hiszen nem sokat változott a nők helyzete azóta.

A nőnap nekünk nem elsősorban a csokor virágról szól, hanem a női lét minden szépségéről és nehézségéről. Tavasz van, mi újra várakozunk és újra elvárunk - jogosan.

A nők elvárásainak döntő része nem választható el az általános várakozásoktól. Az emberek a politikusok kezébe tették le az érdekérvényesítés eszközeit. Ezek a nagyhatalmú kezek döntően férfikezek, így nem tehetünk mást, mint nekik továbbítjuk elvárásainkat.

Vannak-e partikulárisan női érdekek?
Igen, vannak: legfőképpen a nők hátrányos helyzetének, kiszolgáltatottságának csökkentése.

Mivel a nők feladatai többrétűek - és szerintünk nehezebbek, felelősségteljesebbek is -, ezért az ő feltételrendszerük különbözik a férfiakétól. A nők feladata  elsősorban a családteremtés, a gyermekek felnevelése, de az önmegvalósítás mélységesen emberi igénye is feszíti őket. A mai nő meg akar felelni saját belső és a társadalom külső elvárásainak. Jó anya, vonzó nő, alkotó ember akar lenni  - egyszerre. Ehhez minden adottsággal rendelkezik, de ennek megvalósításához a férfiak együttműködése, segítsége  nélkülözhetetlen.

A nőknek nyújtott támogatás az egész társadalomnak - és ezen belül a férfiaknak -  százszorosan megtérül, mert a nők kellőképpen megbecsült és felszabadított erői óriási tartalékot jelentenek. A nekik nyújtott segítség tehát nem udvariassági gesztus, hanem kőkemény össztársadalmi, ezen belül gazdasági érdek is. Nem túlzó szólam, hogy a jövőnk függ tőle.

Álljon hát itt a nők elvárásainak 12 pontja, amelyet a 2008. évi, a Partners Hungary - vel közösen szervezett „Nők szava” állampolgári konzultáció alapján állítottunk össze. Elvárásaink azóta sem változtak, így újra továbbítjuk azokat a parlamentbe most készülő politikusoknak.

A nők 12 pontja