Ebéd paksamétával

 

     Éva végre meg tudja szervezni, hogy barátját vendégül lássa. Ritka alkalom, és mindent elkövet, hogy kitegyen magáért. Hajnalban kel, a gyerekeket elküldi a nagymamához,  előtte még rendbe teszi a ruháikat, becsomagol nekik a tízóraitól a tanszerekig minden szükségeset. Elrohan a piacra, a henteshez, a fűszereshez, mert sajátkezűleg akar Matyinak ebédet készíteni. A lakás szalad, gyorsan porszívózás, magát rendbe teszi, haját becsavarja, majd kibontja.Végre minden készen van, virág az asztalon, minden ragyog. Éva éppen kibújik saját szépítő műhelyéből, mikor megszólal a csengő. Az asszonyt kissé bosszantja, hogy 5 éves kapcsolatuk alatt nem volt képes barátját finom célzásokkal meggyőzni arról, hogy sehova nem illik üres kézzel beállítani, de hamar túlteszi magát ezen, hiszen nem ilyen apróságokon múlnak a dolgok. Kávé, sütemény a vendégnek, majd gyorsan nekiáll a friss ebéd főzésének, sütésének.

     Matyi kedvtelve nézegeti a sürgő-forgó csinos nőt, akire rálát a konyhában, és aki főzés közben szellemes társalgást folytat vele legutóbbi könyvélményéről. Az ebéd három fogásos, kitűnő, Matyi a levesből kétszer, a sültből háromszor, a süteményből "de igazán többet nem is bírnék" címmel csak négyszer. Éva büszke a tudományára, és örül a fiú étvágyának. Az asztal mint tájkép csata után, de ez nem zavarja Matyit abban, hogy az asszony derekát magához húzza. Éva ebben még fáradtan is jó, most lett igazán minden tökéletes és teljes.

     Mikor Éva kibontakozik, meglátja az asztalon tornyosuló koszos edényt, gyorsan berakja a gépbe, hogy rá ne száradjon. A lehullott ételmaradék is zavarja, gyorsan feltöröli a padlót. Mozgása mint egy zenére működő háztartási roboté: gyors és hatékony.

     A fiú lassan felnyújtózik, az ágy mellé tett aktatáskájához nyúl, hiszen azért jött, hogy Éva asszonyszemmel is, de szakmai hozzáértéssel is átnézze frissen készített dolgozatát.

- Drágám, azt hiszem, itt az ideje, hogy csinálj is valamit! -  és átnyújtja a vaskos paksamétát Évának.

     Éva, a kicsi, kedves perpetuum mobile megzökken és megáll. A gépbe került durva homok egy pillanatra elállítja a lélegzetét, de edzett emberként mégis ki tudja nyögni:

- Hát igen....éppen ideje...- és fáradt kezét az iratok felé nyújtja.