KÉPZELETBELI MINISZTER VIDÉKRŐL

veszprémi díjnyertesével

Megjelent a Naplóban  2003. november 13-án

Írta: Martinovics Tibor

„Ha én lennék a miniszter” címmel ez év szeptemberében írt ki pályázatot Lévai Katalin esélyegyenlőségért felelős miniszter, arra bíztatva a jelentkezőket, hogy fogalmazzák meg, ha módjukban állna, mely területeken és milyen változtatásokat kezdeményeznének. A beérkezett mintegy nyolcszáz pályamű közül Huszár Józsefné Júlia hét tételes, helyenként meglehetősen íronikus műve megosztva nyerte el a pályázat első díját. A nők hátrányos helyzetével foglalkozó írás szerzőjével beszélgettünk.

- Miért éppen a nők helyzetét találta a számos esélyegyenlőségi probléma közül a legfajsúlyosabb kérdésnek?

- Legyen szó akár a hajléktalanok, az öregek, a fogyatékossággal élők, a szegények, a szenvedélybetegek, vagy a kisebbségek gondjairól, minden esetben az érintettek fele nő. Másrészt óriási lemaradásaink vannak. A hazai közéletből csaknem teljesen kiszorulnak a nők, hiányoznak a döntéshozatalból, nincs megfelelő erőszaktörvény, és szinte deklaráltan folyik a diszkrimináció és a megalázás.

- Azt azért lehetett sejteni, hogy ez hálás témának bizonyul majd Lévai Katalin tárcájánál. Mit gondol, hasznosítják majd valamilyen formában a gondolatait?

- Lehetett sejteni, hiszen a miniszter asszony sokszor felemelte már szavát ez ügyben, de nem ezért írtam. Játéknak indult, de közben rájöttem, nekem ez a feladatom, az egész problémakör benne van a fejemben. Eredetit és meghökkentőt akartam írni, úgy tűnik, sikerült. Biztos vagyok benne, hogy felhasználják majd a pályázatok gondolatait, és ez így helyes.

- „Szűkebb ismeretségi körömben (középosztálybeli értelmiségi családok) 4-5 nő van, akit vert vagy ver a férje. Részegen, dühtől eltorzultan, vagy csak úgy” - írja pályaművében…

- Ennél sokkal többet vernek, aggasztó a bántalmazások száma. Köteteket lehetne erről írni, mindenesetre azt verik, akit lehet verni.  A Veszprémi Nők erekasztala Egyesületének elnökeként, tud valamiképp segíteni a bántalmazottakon?

- Nehezen tudom elképzelni, hogy a „miként szabaduljak meg agresszív férjemtől” mottójú tanfolyamok valóban megoldást nyújthatnak az igencsak személyes problémákra.

- A történetek igenis nagyon hasonlók, tipikus helyzetekről van szó. Aki elveszti a méltóságát, az emberi tartását, azzal bármit meg lehet csinálni. Aki nem tartja magát semmire, abból lesz a prostituált, a naponta megalázott munkatárs, vagy éppen a bántalmazott feleség, aki képtelen kilépni megromlott kapcsolatából. Mintha nagyon mélyen belénk lenne kódolva az alárendeltség érzése és elfogadása. A nőknek el kell jutniuk oda, hogy legyen merszük és tartásuk véget vetni a kapcsolatuknak, ebben segíthetnek az átmeneti menedéket nyújtó úgynevezett krízis otthonok, amelyek már szép számmal vannak Európában sreményeim szerint hamarosan nálunk is épülnek majd.

- Ön feminista?

- Igen, bár itthon ezt nem szerencsés hangoztatni, még mindig szitokszónak számít.

- Mit gondol, miért?

- Nem tudják az emberek, hogy mit jelent. A feministákról egy gyanús, előítéletekkel terhelt kép él, pedig mindenki feminista, aki tiszteli a szabadságot és az emberi méltóságot. Ha a századfordulón nem lett volna ez a mozgalom, akkor talán még ma sem választhatnának szabadon a nők, azaz komoly történelmi tartalommal rendelkezik a feminizmus, ami mára persze megváltozott, csakhogy hajlamosak vagyunk elfelejteni ezeket az érdemeket. Kevesen tudják, hogy Magyarországon például csak 1938 után kaptak általános választójogot a nők.

- Díjnyertes pályázatában azt írja: végre meg kellene értetni az emberekkel, mi a feminizmus, pontosan meg kellene fogalmazni a lényegét, de aztán ezt ön sem teszi meg.

Hát ez nem könnyű. Talán azt mondanám:

Elméleti eszmerendszer, amely egyben gyakorlati irányvonal  is ahhoz, hogy hogyan reagáljanak  a nők egyes konkrét diszkrimináló lépésekre.  A feminizmus  lényege a női lét tudatos  és céltudatos megélése: nem beletörődni  a patriarchális értékrendbe, hanem elmozdulni az egyenrangúság felé.

- A közelmúltban kiadtak egy kötetet „Mi visszük át…” címmel. Úgy gondolja, hogy kizárólag önök vihetik át a szerelmet?

- Nem, nem, ez hibás gondolat lenne. Együtt kell megőriznünk értékeinket, de annyi bizonyos, a megtartó erő képessége mindig a nőké volt.